Winkelwagen
dna-tests hond

Hoe accuraat zijn DNA-tests voor de hond?

DNA-tests voor de hond zijn populair, maar zijn ze ook accuraat? Michelle Leininger wilde de rasgeschiedenis van haar adoptiehond weten. Uit de test bleek dat haar hond deels een Duitse herder was, maar ook veertien andere rassen, waaronder Chihuahua.
Leininger testte vervolgens meer bedrijven, en ze gaven allemaal verschillende resultaten voor dezelfde hond, waarbij de percentages sterk uiteenliepen. Eén bedrijf vermeldde zelfs rassen als de Grote Pyreneeër en de Siberische Husky. Het verrassende was dat toen Michelle’s eigen wanguitstrijkjes werden getest, het resultaat was een mix van verschillende hondenrassen zoals Bulldog en Border Collie.

Dr. Lisa Moses, een dierenarts en bio-ethicus, vond dit schaamteloos en zei dat bedrijven het verschil moeten weten tussen menselijk en honden-DNA. Ze legde uit dat de wetenschap onduidelijk is omdat er geen officiële definities zijn voor hondenrassen, en de genetica is niet exact in het matchen ervan. Ze vond het eveneens verontrustend dat mensen medische beslissingen nemen op basis van deze totaal niet accurate tests.

Noot: Een DNA-test voor de hond kost ongeveer 80 euro en per jaar wordt er zo’n 350 miljoen euro aan uitgegeven. Toch wel goed om te weten voordat je besluit één van de vele dna-tests voor je hond te kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen