Login

Register

Login

Register

Help je hond ontspannen bij angst voor (vuurwerk)geluiden.

Sommige honden zijn erg gevoelig voor geluiden. Zij kunnen baat hebben bij specifieke training die ervoor zorgt dat ze kalmer reageren op geluiden die zij als stressvol ervaren.. Lees hier hoe je daarmee kunt beginnen.

De voorbereiding.

Alleen het blootstellen aan geluiden kan juist de angst laten toenemen, vooral als de hond wordt gedwongen om het enge geluid volledig aan te horen. Het is veel beter die geleidelijk te doen en gepaard te laten gaan met positieve ervaringen. Op deze manier veranderen we de emotionele reactie van de hond.

 • Selecteer de geluiden die je aan je hond wil laten horen, zoals onweer of geweerschoten. Als deze veel voorkomen in jouw omgeving, dan kan dat helpen om je hond makkelijker om te laten gaan met verschillende geluiden. Verzamel de geluiden (bijvoorbeeld van youtube-filmpjes, eigen opnames die je thuis kan afspelen of bijvoorbeeld vuurwerk-cd’s.
 • Laat de geluiden op zo’n manier aan je hond horen dat hij nog steeds relaxed en blij is tijdens het proces. (aanvulling: dus pas het volume of de afstand tot het geluid aan als je hond stresssignalen laat zien of verstrakt).
 • Eventueel kun je je laten begeleiden door een gedragsdeskundige die ook op een positieve manier werkt. Dus zonder afstraffen en correcties. Kijk de volgende filmpjes op Youtube over hondenlichaamstaal en leer stresssignalen te herkennen: https://youtu.be/ptgqVgtFEI4https://www.youtube.com/watch?v=8bg_gGguwzghttps://www.youtube.com/watch?v=wqGMCyoG4iAhttps://www.youtube.com/watch?v=aZdcxC0-mOA
 • Er zijn nog veel meer goede filmpjes te vinden, weet je er eentje laat gerust een reactie achter onder ons artikel dan voegen we het toe!
 • Bedenk wat voor jouw hond goed werkt: eten, snoepen, spelen, aandacht, oefeningen doen. Elke hond is anders dus gebruik wat bij jouw hond past! Haal voldoende materiaal in huis voor de trainingen.

Gecontroleerde blootstelling

 • Als je een geluid introduceert, doe dat dan op een niveau waarbij je hond nog ontspannen is. Bij iedere training kan je het geluidsniveau dan iets omhoog schroeven waarbij je hond zich dus ook geleidelijk kan aanpassen. Hou voor het gemak ook de voortgang bij in een schrift: schrijf iedere sessie op met de datum en het geluidsniveau en hoe je hond er op reageerde. Zo kan je de volgende training terugvinden op welk niveau je moet beginnen.
 • Als de situatie te veel wordt voor je hond, dan kan dit de angstige reactie versterken. Maak dus geen te grote stappen hierin maar heb geduld!
 • Het is niet altijd mogelijk om de echte geluiden te gebruiken bij de sessies. Als het wel mogelijk is de echte geluiden te gebruiken, begin dan op een heel lage intensiteit door het volume en de afstand tot de geluidsbron aan te passen.
 • Bijvoorbeeld: zet een föhn aan in de laagste stand in de andere hoek van de kamer, Of zet de stofzuiger in een andere kamer aan met de deur er tussen dicht.
 • Omdat je vaak geen volledige controle hebt op geluiden, is het verstandiger om opnames van geluid te gebruiken. Op die manier heb je een gecontroleerde blootstelling die jij kan beïnvloeden.

Positieve Koppelingen met Geluid

 • Begin met het afspelen van het geluid op het laagste standje volume, of vanuit een andere kamer. Zo voorkom je dat je begint op een niveau dat al te hoog is voor je hond om ontspannen mee om te gaan.
 • Onthoud: de schildpad wint de race! Een geleidelijk proces geeft veel sneller resultaat dan te snel al te veel willen waardoor je hond in de stress schiet.
 • Honden hebben een betere kans op een positieve emotionele reactie als het geluid langzaam geïntroduceerd wordt en gekoppeld wordt aan prettige dingen zoals heel lekker eten, spelen, snoepjes of aandacht. Wij hebben bijvoorbeeld blikvoer voor katten gebruikt, dat vindt onze hond superlekker!
 • Verhoog het geluidsniveau alleen als je hond helemaal ontspannen blijft. Dit proces neemt dagen, weken, of zelfs maanden in beslag afhankelijk van de hond. Wij hebben met onze heel bange hond dagelijks 5 tot 10 minuutjes met vuurwerkgeluiden en filmpjes getraind en dat 3 maanden lang. Dit was voor haar voldoende om oud&nieuw heel rustig door te komen! Dit jaar zijn we weer opnieuw aan het trainen in de aanloop naar de jaarwisseling.
 • Blijf altijd tijdens de sessies bij je hond en let op de lichaamstaal om er voor te zorgen dat je hond comfortabel blijft. Als je hond signalen laat zien van stress, verlaag dan het volume weer of vergroot de afstand tot het geluid. Sluit de sessie altijd positief af bijvoorbeeld door met je hond te spelen, trucjes te laten doen of wat lekkers te geven. Net wat voor jouw hond het beste werkt.

Gebruik de kracht van trucjes

 • Beloningsgerichte training doet meer dan alleen betere manieren en trucjes aanleren: het voorziet in een taal die jou de mogelijkheid geeft om consistent te communiceren met jouw huisdier. Gebruik de kracht van beloningen tijdens de geluidstraining en gebeurtenissen om de focus van je hond af te leiden.
 • Het oefenen van trucjes zorgt er voor dat de aandacht van jouw hond gefocust wordt op een bekende activiteit die productief en leuk is. Geef je hond bekende en makkelijke opdrachten om te doen en beloon met lekkere snoepjes of andere beloningen zoals spel of aandacht. Het doel is om je hond blij en gefocust te houden.
 • Als jouw hond geen trucjes kan, zijn er nog veel andere opties. Doe een rustig trekspelletje, laat je hond speuren naar snoepjes in een snuffelkleed, enzovoort.
 • Honden die te gespannen zijn, zullen langzamer opdrachten opvolgen of zelf helemaal geen opdrachten meer uitvoeren. Dat is niet omdat ze niet willen luisteren naar jou, maar omdat dat een reactie is op stress. Als honden erg opgewonden of angstig zijn (net als mensen), kunnen ze minder goed rationeel nadenken. Ze kunnen tijdelijk dingen “vergeten” die ze normaal gesproken goed kennen, of ze kunnen minder goed focussen op wat ze aan het doen zijn.

Andere hulpmiddelen

 • Ondersteun je hond met andere dingen om rustig te blijven. Lees hierover de tips in ons artikel: Vuurwerkangst bij honden En kijk in onze webshop bij alle supplementen die je kan geven bij stress en angst, zoals AminoCalm. Twijfel je welk supplement het beste bij je hond past? Stuur ons een berichtje op Facebook of een e-mail, we denken graag met je mee!
 • Gebruik een goed zittend ontsnappings-proof tuigje voor honden die heel angstig zijn aangelegd als je gaat wandelen. Maak dat tuig dan het liefste nog aan jezelf vast met een lijn aan een heupband zodat de lijn ook niet uit je hand kan schieten maar vast blijft. Een hond die schrikt kan op de vlucht slaan met alle gevolgen van dien! Ieder jaar verdwijnen er honden die van vuurwerk schrikken en niet allemaal komen ze gezond weer terug…

(Vrije vertaling van origineel artikel op Fearfreehappyhomes.com met eigen aanvullingen.)

Tagged , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.