Winkelwagen
grote kleine honden

๐—š๐—ฟ๐—ผ๐˜๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ป๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—ถ๐—ฐ๐—ผ ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป.

Een uitgebreide studie met meer dan 25.000 honden van verschillende rassen in de Verenigde Staten heeft een verband aangetoond tussen de grootte van een hond en de variรซrende risico’s op gezondheidsaandoeningen gedurende zijn leven. Deze bevindingen, gepresenteerd door Yunbi Nam, zijn gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS ONE op 17 januari.

๐—ž๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ป๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ฟ. ๐— ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟโ€ฆ

Over het algemeen werd waargenomen dat kleinere honden over het algemeen een langer leven genieten in vergelijking met hun grotere tegenhangers. Het onderzoek geeft aan dat grotere honden niet noodzakelijk meer gezondheidsproblemen hebben. Maar dat honden van verschillende grootte mogelijk verschillende niveaus van risico lopen met betrekking tot verschillende aandoeningen. Desalniettemin is verder onderzoek nodig om een duidelijker begrip te krijgen van de relaties tussen de leeftijd, grootte en de prevalentie van ziekten bij honden.

Om dieper op dit onderwerp in te gaan, hebben Nam en het onderzoeksteam gegevens geanalyseerd die zijn verzameld uit enquรชtes onder 27.541 honden. Die 238 verschillende rassen vertegenwoordigen. Deze gegevens werden verstrekt door hondeneigenaren die deelnamen aan het lopende Dog Aging Project.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ด๐—ฟ๐—ผ๐—ผ๐˜๐˜๐—ฒ๐˜€, ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ถ๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป

Over het geheel genomen bleek uit de studie dat grotere honden in de steekproef vatbaarder waren voor bepaalde soorten gezondheidsproblemen gedurende hun leven. Deze aandoeningen omvatten kanker, botgerelateerde aandoeningen, gastro-intestinale problemen, oor-/neus-/keelproblemen, neurologische en endocriene stoornissen, evenals infectieziekten. Daarentegen bleken kleinere honden gevoeliger te zijn voor oculaire, cardiale, lever/pancreas en ademhalingsaandoeningen. Opvallend was dat het voorkomen van nier-/urinewegaandoeningen niet significant verschilde tussen grotere en kleinere honden.

Voor tal van soorten aandoeningen, zoals kanker, oogproblemen, hartproblemen, orthopedische aandoeningen en oor-/neus-/keelaandoeningen, toonde het onderzoek aan dat verschillende hondengroottes werden geassocieerd met verschillende risicopatronen gedurende het leven van een hond. Deze resultaten bleven consistent. Zelfs na statistische aanpassing voor factoren zoals het geslacht van de hond, geografische locatie en of ze raszuiver waren of een mix van rassen.

๐—š๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฐ๐—ฎ๐˜‚๐˜€๐—ฎ๐—น๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze studie geen causale verbanden vaststelt tussen de grootte van een hond, leeftijd en ziekte. Desalniettemin bieden deze bevindingen waardevolle inzichten in de soorten aandoeningen. Die kunnen bijdragen aan de kortere levensduur van grotere honden. In de toekomst kunnen onderzoekers zich richten op het onderzoeken van leeftijds- en groottegerelateerde patronen. Die verband houden met specifieke gezondheidsaandoeningen binnen de categorieรซn die in deze studie zijn onderzocht. De auteurs suggereren ook dat deze resultaten talloze mogelijkheden openen voor verder onderzoek. Op het gebied van de gezondheid van honden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen