๐๐ฒ๐๐ฟ ๐๐ฎ๐ป ๐ฒ๐๐๐ฒ๐ป๐๐ถ๐ฒฬ๐น๐ฒ ๐ผ๐น๐ถ๐ฒฬ๐ป
Asielen zijn stressvol voor honden. Er is wat onderzoek die de mogelijkheid aantoont dat geuren van sommige essentiรซle oliรซn een positief (kalmerend) effect hebben op honden. Nieuw onderzoek beschrijft de effecten van twee kalmerende (lavendel en vetiver) en twee stimulerende (citroen en rozemarijn) essentiรซle oliรซn op stressvol gedrag bij honden. De onderzoekers konden geen verschil ontdekken. Ze kwamen tot de conclusie dat de geur van de essentiรซle oliรซn geen (positief of negatief) effect hadden.
Dat is jammer want het zou een goedkope en gemakkelijke manier zijn om de hoeveelheid stress in asielen te verlichten. Overigens is voor mensen de inname van lavendelolie onderzocht. Dat bleek inderdaad een positief effect te hebben. Natuurlijk heb ik dat meteen zelf onderzocht en ik merkte vooral dat ik het openbare toilet op boerde. Voor honden is dat sowieso geen optie gezien het linalool bevat en dat is giftig voor honden.
Veiligheid van essentiรซle oliรซn
Er is bij het gebruik van essentiรซle oliรซn zeker het รฉรฉn en ander waar je op moet letten. Begin 2018 ging een Facebook-bericht viraal. Een vrouw die haar verkoudheid behandelde met essentiรซle oliรซn van eucalyptus, heeft per ongeluk haar kat vergiftigd. Essentiรซle oliรซn geven een fijne geur aan je woning. Maar er is weinig bewijs voor hun gezondheidsvoordelen. En actieve diffusers zijn niet veilig om in de buurt van huisdieren te gebruiken. Sommige essentiรซle oliรซn zijn giftig voor honden en katten. En van geen enkele is bewezen dat ze een effectieve behandeling voor dieren zijn.
Betrouwbaar onderzoek naar de voordelen van etherische oliรซn voor huisdieren is nog schaarser dan voor mensen. De handvol onderzoeken die er zijn, worden grotendeels gesponsord. Door bedrijven die met kruiden doordrenkte producten voor huisdieren maken (inclusief deze onderzoeken uit 2002, 2013 en 2016). Veel essentiรซle oliรซn moeten worden vermeden als je huisdieren hebt, omdat ze giftig zijn voor honden, katten of vogels.
Je mag zeker geen pure oliรซn plaatselijk of oraal op uw huisdier aanbrengen. Deze oliรซn kunnen erg gevaarlijk kunnen zijn (vooral tea tree olie) en er is onvoldoende bewijs is dat ze effectief zijn. Als je een actieve diffuser hebt (vernevelaar) zorg er dan voor dat de olie die je gebruikt veilig is voor je specifieke dier. En lucht de kamer voordat je je huisdier weer binnenlaat. Zelfs veilige oliรซn kunnen de longen van een dier irriteren! Passieve diffusers zijn over het algemeen veiliger. Zolang jouw huisdier ze niet omstoot of erin gaat zitten. En over het algemeen geldt hoe meer verdund de olie, hoe veiliger deze is.
Gevaren van essentiรซle oliรซn voor huisdieren
Het grootste gevaar dat ze voor huisdieren vormen, is als eigenaren sterk geconcentreerde oliรซn gebruiken. Om bijvoorbeeld de huidaandoeningen van hun huisdier te behandelen of om vlooien weg te houden. De ASPCA noemt essentiรซle oliรซn als een van de meest voorkomende giftige oorzaken van aanvallen bij katten. Er zijn ook problemen met de manier waarop essentiรซle oliรซn worden geรซtiketteerd. Er zijn gevallen waarin een product een groot aantal oliรซn met een lage concentratie kan bevatten. Maar in combinatie betekent dat de algehele oplossing zeer geconcentreerd en gevaarlijk is. Of er wordt niet duidelijk uitgelegd dat een olie veilig kan zijn voor de ene diersoort, maar niet voor een andere. Of de exacte percentages van de oliรซn in een mengsel zijn niet gespecificeerd, dus het is onmogelijk om te weten of het veilig is. Gezien deze problemen en het gebrek aan bewijs voor de werkzaamheid van essentiรซle oliรซn bij de behandeling van huisdieren, zijn we van mening dat je jouw huisdier niet moet behandelen met een concentratie olie. Tenzij dit wordt geadviseerd door een dierenarts.
Onderzoek: Pattillo, Madison J.; Mitchell, Lauren N.; Catchpole, Jessica A.; and Martin, Allison L. (2021) “The Effects of Olfactory Enrichment on Shelter Dog Behavior,” The Kennesaw Journal of Undergraduate Research: Vol. 8 : Iss. 1 , Article 1.