E𝘀𝘀𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲̈𝗹𝗲 𝗼𝗹𝗶𝗲̈𝗻 𝗴𝗲𝗲𝗻 𝗽𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗲𝗳𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗼𝗽 𝗮𝘀𝗶𝗲𝗹𝗵𝗼𝗻𝗱𝗲𝗻

𝗚𝗲𝘂𝗿 𝘃𝗮𝗻 𝗲𝘀𝘀𝗲𝗻𝘁𝗶𝗲̈𝗹𝗲 𝗼𝗹𝗶𝗲̈𝗻

Asielen zijn stressvol voor honden. Er is wat onderzoek die de mogelijkheid aantoont dat geuren van sommige essentiële oliën een positief (kalmerend) effect hebben op honden. Nieuw onderzoek beschrijft de effecten van twee kalmerende (lavendel en vetiver) en twee stimulerende (citroen en rozemarijn) essentiële oliën op stressvol gedrag bij honden. De onderzoekers konden geen verschil ontdekken. Ze kwamen tot de conclusie dat de geur van de essentiële oliën geen (positief of negatief) effect hadden.

Dat is jammer want het zou een goedkope en gemakkelijke manier zijn om de hoeveelheid stress in asielen te verlichten. Overigens is voor mensen de inname van lavendelolie onderzocht. Dat bleek inderdaad een positief effect te hebben. Natuurlijk heb ik dat meteen zelf onderzocht en ik merkte vooral dat ik het openbare toilet op boerde. Voor honden is dat sowieso geen optie gezien het linalool bevat en dat is giftig voor honden.

Veiligheid van essentiële oliën

Er is bij het gebruik van essentiële oliën zeker het één en ander waar je op moet letten. Begin 2018 ging een Facebook-bericht viraal. Een vrouw die haar verkoudheid behandelde met essentiële oliën van eucalyptus, heeft per ongeluk haar kat vergiftigd. Essentiële oliën geven een fijne geur aan je woning. Maar er is weinig bewijs voor hun gezondheidsvoordelen. En actieve diffusers zijn niet veilig om in de buurt van huisdieren te gebruiken. Sommige essentiële oliën zijn giftig voor honden en katten. En van geen enkele is bewezen dat ze een effectieve behandeling voor dieren zijn.

Betrouwbaar onderzoek naar de voordelen van etherische oliën voor huisdieren is nog schaarser dan voor mensen. De handvol onderzoeken die er zijn, worden grotendeels gesponsord. Door bedrijven die met kruiden doordrenkte producten voor huisdieren maken (inclusief deze onderzoeken uit 2002, 2013 en 2016). Veel essentiële oliën moeten worden vermeden als je huisdieren hebt, omdat ze giftig zijn voor honden, katten of vogels.

Je mag zeker geen pure oliën plaatselijk of oraal op uw huisdier aanbrengen. Deze oliën kunnen erg gevaarlijk kunnen zijn (vooral tea tree olie) en er is onvoldoende bewijs is dat ze effectief zijn. Als je een actieve diffuser hebt (vernevelaar) zorg er dan voor dat de olie die je gebruikt veilig is voor je specifieke dier. En lucht de kamer voordat je je huisdier weer binnenlaat. Zelfs veilige oliën kunnen de longen van een dier irriteren! Passieve diffusers zijn over het algemeen veiliger. Zolang jouw huisdier ze niet omstoot of erin gaat zitten. En over het algemeen geldt hoe meer verdund de olie, hoe veiliger deze is.

Gevaren van essentiële oliën voor huisdieren

Het grootste gevaar dat ze voor huisdieren vormen, is als eigenaren sterk geconcentreerde oliën gebruiken. Om bijvoorbeeld de huidaandoeningen van hun huisdier te behandelen of om vlooien weg te houden. De ASPCA noemt essentiële oliën als een van de meest voorkomende giftige oorzaken van aanvallen bij katten. Er zijn ook problemen met de manier waarop essentiële oliën worden geëtiketteerd. Er zijn gevallen waarin een product een groot aantal oliën met een lage concentratie kan bevatten. Maar in combinatie betekent dat de algehele oplossing zeer geconcentreerd en gevaarlijk is. Of er wordt niet duidelijk uitgelegd dat een olie veilig kan zijn voor de ene diersoort, maar niet voor een andere. Of de exacte percentages van de oliën in een mengsel zijn niet gespecificeerd, dus het is onmogelijk om te weten of het veilig is. Gezien deze problemen en het gebrek aan bewijs voor de werkzaamheid van essentiële oliën bij de behandeling van huisdieren, zijn we van mening dat je jouw huisdier niet moet behandelen met een concentratie olie. Tenzij dit wordt geadviseerd door een dierenarts.

Onderzoek: Pattillo, Madison J.; Mitchell, Lauren N.; Catchpole, Jessica A.; and Martin, Allison L. (2021) “The Effects of Olfactory Enrichment on Shelter Dog Behavior,” The Kennesaw Journal of Undergraduate Research: Vol. 8 : Iss. 1 , Article 1.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.