Winkelwagen
weersomstandigheden bijtincidenten

De invloed van w๐ž๐ž๐ซ๐ฌ๐จ๐ฆ๐ฌ๐ญ๐š๐ง๐๐ข๐ ๐ก๐ž๐๐ž๐ง op ๐›๐ข๐ฃ๐ญ๐ข๐ง๐œ๐ข๐๐ž๐ง๐ญ๐ž๐ง

We hebben in de afgelopen tijd al vaker geschreven over factoren die (de ernst van) bijtincidenten bepalen. Zo zijn het bijna allemaal ongecastreerde reuen die verantwoordelijk zijn voor ernstige bijtincidenten onder honden. Maar dat is natuurlijk niet de enige vorm van bijten of agressie. Daarnaast zijn er ook andere factoren dan geslacht of castratie-status die van invloed zijn. Iets waar mensen misschien niet zo snel rekening mee houden is de invloed van weersomstandigheden op bijtincidenten als UV-index (zonkracht) en warmte.

In nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature valt op te maken dat weersomstandigheden zoals zonkracht, ozon in de lucht en warmte leiden tot een forse toename als het gaat om bijtincidenten waarbij mensen het slachtoffer zijn.

Toen wij zelf in het afvoerputje van Groningen woonden (en zo snel mogelijk met Jura weg wilden!) wisten we al wanneer er ruzies onderling uit gingen breken. Hitte, werkloosheid, alcoholgebruik en andere factoren maakten het voor ons eenvoudig om te bepalen in welke delen van de wijk we op dat soort momenten niet kwamen. We hoorden bij wijze van spreken de politiesirenes al voordat de agenten in de auto stapten.

๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ผ๐—บ๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ต๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐˜‚๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ธ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜ in relatie tot bijtincidenten

In het nieuwe onderzoek komt naar voren dat weersomstandigheden warmte en specifiek zonkracht leiden tot een forse toename (11%) van bijtincidenten. Mensen zijn meer buiten, sneller geรฏrriteerd en dat leidt tot meer agressie. Opvallend genoeg leidt meer hond-mens interactie in de weekenden en tijdens vakanties juist niet tot meer incidenten. Sterker nog, dan is er een daling te zien. Het heeft dus echt te maken met onze reactie op de luchtkwaliteit.

Er werd ook gekeken naar andere vormen van luchtverontreiniging. Opvallend genoeg had fijnstof (PM 2.5) geen invloed op het aantal bijtincidenten. Terwijl bij mensen onderling een verhoogde hoeveelheid fijnstof een groot effect heeft. De auteurs denken dat dit komt omdat honden een veel groter reukepitheel (een membraan dat geurmoleculen verwerkt) hebben.

De invloed van o๐˜‡๐—ผ๐—ป op bijtincidenten

Ozon had wel een grote impact en dat verdient meer uitleg. Voor mensen is het algemeen bekend dat ozon leidt tot stress en derhalve tot agressie. Ozon werkt in op onze longen en geeft ontstekingsreacties en leidt tot een forse toename van stresshormonen, wat ons in een verhoogde staat van fight-flight brengt. Voor honden geldt dat nog sterker. Hun neus is zoveel gevoeliger dat de geur van ozon al leidt tot meer agressie.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜‡๐—ผ๐—ฒ๐—ธ?

Vandaag is het een warme, broeierige dag. Mijn eigen ochtendtraining liep voor geen meter en de hele dag ben ik al lichtelijk geรฏrriteerd. Om die reden neem ik op zoโ€™n dag geen belangrijke beslissingen. Aangezien hetzelfde geldt voor de honden, doen we vandaag niet veel. Maar ook weer niet te weinig, dat leidt ook weer tot irritatie. Soms voel je de spanning in de lucht en dan kun je ervan uitgaan dat anderen dat ook hebben. Een toename van 11% lijkt niet heel veel. Maar dit gaat om bijtincidenten en het is veilig om te stellen dat de toename van vervelende situaties nog veel groter is.

Voor beleidsmakers is dit echter veel interessanter. Zij kunnen de resultaten meenemen om zo een effectief beleid te voeren. We weten inmiddels ongelooflijk veel wanneer het gaat om factoren die leiden tot onrust dat computermodellen precies weten waar, wanneer en wat er gaat gebeuren. Zoals in Groningen we precies wisten waar er weer ruzie uit ging breken. Politie-inzet kun je mede laten bepalen door de weersomstandigheden. Je kunt daarbij denken aan de inzet van politie en brandweer. Maar ook aan de inrichting van woonwijken zodat onderlinge spanningen niet onnodig oplopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen