Winkelwagen
antidepressiva in combinatie met l-theanine

๐—”๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐˜ƒ๐—ฎ ๐—ถ๐—ป ๐—ฐ๐—ผ๐—บ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—Ÿ-๐˜๐—ต๐—ฒ๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ฒ

De laatste jaren schrijven dierenartsen steeds vaker antidepressiva voor honden voor. Zeker bij zeer angstige of depressieve honden lijken de resultaten over het algemeen positief. Een vraag die wij regelmatig krijgen is of onze supplementen mogen worden gecombineerd met deze medicatie. In het geval van antidepressiva in combinatie met L-theanine zijn er geen negatieve wisselwerkingen bekend, maar omdat er zoveel combinaties mogelijk zijn, overleg altijd met je dierenarts.

De meeste stoffen in onze supplementen zijn bekend bij een groot deel van de dierenartsen.

Onderzoek naar antidepressiva in combinatie met l-theanine

Onlangs is er een dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek gedaan naar de combinatie van Sertraline (een bekend antidepressivum) en L-theanine. Dubbelblind betekent dat zowel de onderzoeker als de patiรซnt niet weten welk middel ze krijgen. Placebo-gecontroleerd betekent dat een deel van de patiรซnten een placebo krijgt. Dit is de controlegroep.

In dit geval werden de 60 patiรซnten onderverdeeld in twee groepen.

1. Sertraline + L-theanine

2. Sertraline + Placebo

De uitslag liet een beter resultaat zien in de groep met L-theanine. De uitslagen kwamen tot stand via de zogenaamde Hamilton-score, een bekende manier om depressie te meten. Iets dat niet heel gemakkelijk is gezien het subjectieve karakter van zaken als angst en depressie.

De groep die L-theanine kreeg had niet meer bijwerkingen dan de groep die het niet kreeg. Maar het is al heel lang bekend dat L-theanine een van de veiligste supplementen op de markt is. Dus heel verbazingwekkend is het niet dat de onderzoekers tot de conclusie kwamen dat L-theanine een veilige aanvulling is op de bestaande medicatie. Maar uit dit onderzoek blijkt eveneens dat het een nuttig supplement is.

Beperkingen van het onderzoek

Het onderzoek had een aantal beperkingen. Allereerst bestond het onderzoek uit slechts 60 personen. Daarnaast duurde het onderzoek maar 6 weken. Voor ons hondenbaasjes is de grootste beperking echter dat het een onderzoek naar mensen was.

l-theanine adjunct to sertraline for major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial

Author: Ahmad Shamabadi,Farnaz Kafi,Melika Arab Bafrani,Hassan Asadigandomani,Fatemeh A. Basti,Shahin Akhondzadeh

Publication: Journal of Affective Disorders

Publisher: Elsevier

Date: 15 July 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen