Winkelwagen
bijtincidenten onderzoek

๐—ฆ๐˜๐˜‚๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ: ๐—ญ๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜€๐—น๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ณ ๐˜€๐—น๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐˜€๐—ท๐—ฒ๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท๐˜๐—ถ๐—ป๐—ฐ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ป?

Een recent onderzoek kijkt naar de kenmerken van personen van wie de hond in beslag is genomen wegens ernstige bijtincidenten. Uit dat onderzoek bleek dat ten tijde van het bijtincident 63 procent van de hondenbezitters geen hulp bood en in slechts 14 procent van de gevallen was er sprake van coรถperatief gedrag. Tot slot bleek dat eigenaren van agressieve honden vaker asociaal gedrag vertoonden en hetzelfde geldt voor dierenmishandeling en verwaarlozing.

๐—ฆ๐—น๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐˜€๐—ท๐—ฒ๐˜€ ๐—ผ๐—ณ ๐˜€๐—น๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป?

In deze nieuwe studie, onder leiding van Ineke R. van Herwijnen van de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, werd de aandacht gericht op 374 honden die betrokken waren bij een bijtsituatie met een mens of een dier die zo ernstig was dat de hond in beslag werd genomen.

Deze honden werden verdeeld in twee batches: 159 tussen 2008-2010 en 215 tussen 2020-2022. Hoewel vorige studies vaak naar agressieve honden keken door hun ras te bekijken, bevestigde deze studie de bevindingen dat de meeste honden die in beslag werden genomen vanwege agressief gedrag geklasseerd werden als “pitbull type” (58%). Toch was het unieke aspect van dit onderzoek dat het de kenmerken van de eigenaren van deze agressieve dieren onder de loep nam.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฒ ๐˜‡๐—ฒ๐—ด๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐˜€๐—ท๐—ฒ๐˜€?

De eigenaren van deze agressieve honden waren overwegend mannelijk (61 procent) en de slachtoffers waren meestal volwassenen (51 procent), waarvan 13 procent kinderen waren, 30 procent andere honden en 6 procent andere dieren (katten, schapen en paarden).

64 procent van deze honden had meer dan รฉรฉn bijtincident gemeld aan de autoriteiten, en meer dan 22 procent had vier of meer incidenten gemeld. Toen de bijtincidenten plaatsvonden, toonden de eigenaren van deze honden weinig aandacht voor de slachtoffers; 63 procent van de eigenaren bood geen hulp en 20 procent was agressief, bedreigend of intimiderend tegenover de slachtoffers. Slechts 14 procent van de eigenaren was coรถperatief en empathisch tegenover de personen die gebeten waren, terwijl 13 procent de ernst van de situatie ontkende en 9 procent de schuld bij het slachtoffer legde.

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—น๐˜ ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ป๐—ผ๐—ด ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ผ๐—ฝ ๐˜๐—ฒ ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป?

Uit het onderzoek naar de eigenaren van agressieve honden bleek dat een groot aantal gedrags-, persoonlijkheids- en dierverzorgingsfactoren (3x woordwaarde) werden gemeten. Hoewel er te veel analyses zijn om in dit korte rapport te bespreken, zijn enkele van de belangrijkste trends gemakkelijk te herkennen. In het bijzonder vertoonde 29% van de eigenaren twee of meer antisociaal gedrag, zoals drugs- en alcoholmisbruik, openbare intimidatie, strafbare feiten, huiselijk geweld en het gebruik van de hond als wapen. Bovendien vertoonde 22% van de eigenaren twee of meer vormen van mishandeling van dieren, waaronder geweld, isolatie en het zonder toezicht laten rondlopen van de hond.

๐—ช๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฎ๐˜€๐—ท๐—ฒ๐˜€ ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€ ๐—ฎ๐—ด๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ?

De auteurs van het onderzoek hebben ontdekt dat drie factoren aanzienlijk zijn veranderd, en helaas niet ten goede. De onderzoekers vergeleken twee groepen van in beslag genomen honden die met een tussenpoos van ten minste 10 jaar waren genomen en ontdekten dat onder de eigenaren van honden die in beslag waren genomen wegens agressie, de nieuwste groep een toename liet zien van het aantal personen met een vermoeden of vastgesteld drugsmisbruik en rapporten van de eigenaars die hun buurt intimideerden.

Bovendien bleek dat het aantal meervoudige bijtincidenten door individuele honden was toegenomen, wat blijkt uit de toename van de acties van overheidsinstanties om specifieke eigenaren ertoe te brengen hun honden onder controle te houden door ze in het openbaar aan een korte lijn te houden en te muilkorven.

Het is duidelijk dat deze controlemaatregelen niet werden nageleefd door eigenaren op het moment van de gebeurtenis die resulteerde in de inbeslagname van hun hond. De auteurs van het onderzoek komen tot de conclusie dat deze “slechte honden” mogelijk “slechte eigenaren” hebben, wat impliceert dat een deel van de eigenaren van in beslag genomen honden niet altijd bereid en/of in staat is om de maatschappelijke veiligheid te garanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen