Winkelwagen
langzaam lopen dementie

๐—Ÿ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐˜‡๐—ฎ๐—ฎ๐—บ ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป.

Een recent onderzoek uitgevoerd door de North Carolina State University dat langzaam lopen een signaal van dementie kan zijn. De onderzoekers stellen dat het meten van de loopsnelheid van oudere honden een eenvoudige methode kan zijn om hun algehele gezondheid te beoordelen en de verslechtering van hun neurologische functie in de loop van de tijd te volgen.

Natasha Olby, de auteur van het onderzoek, legt uit: “De loopsnelheid bij mensen hangt sterk samen met cognitieve achteruitgang. We veronderstelden dat hetzelfde wel eens waar zou kunnen zijn bij honden.”

Olby en haar collega’s hebben loopsnelheidsmetingen uitgevoerd bij 46 volwassen honden en 49 oudere honden, waarbij de volwassen honden als controlegroep dienden. Naast de beoordeling van de loopsnelheid ondergingen de oudere honden cognitieve tests, en hun eigenaren vulden een cognitieve beoordelingsvragenlijst genaamd de CADES-vragenlijst in. Een hoge CADES-score geeft een ernstige cognitieve achteruitgang aan.

De oudere honden werden ingedeeld op basis van hun CADES- en cognitieve testresultaten. De loopsnelheid werd individueel gemeten door de honden aan de lijn te laten lopen over een afstand van vijf meter, en vervolgens door hen te lokken met een traktatie op dezelfde afstand en ze los te laten om het op te halen.

Olby legt de uitdagingen van het meten van loopsnelheid uit en zegt: “Het probleem bij het meten van loopsnelheid is dat honden de snelheid van hun begeleider neigen te volgen wanneer ze aan de lijn lopen, dus we hebben zowel metingen aan de lijn als los van de lijn uitgevoerd om te zien welke de meest bruikbare maatstaf was.”

Ze voegt eraan toe: “Bovendien maken we ons altijd zorgen dat lichaamsgrootte en pootlengte van invloed kunnen zijn op de loopsnelheid, maar als je een Chihuahua en een Duitse Dog samen los ziet lopen, loopt de kleinere niet altijd achter de ander aan. We hebben ontdekt dat lichaamsgrootte wel correleert met loopsnelheid aan de lijn, maar los van de lijn maakt het geen verschil. Het meten van loopsnelheid zonder lijn stelt ons in staat om de effecten van zowel fysieke capaciteit als voedselstimulatie te zien.”

De onderzoekers ontdekten dat de grootte geen invloed had op de loopsnelheid van oudere honden. Met andere woorden, ongeacht de relatieve grootte, bewogen honden in het laatste kwart van hun verwachte levensduur langzamer dan volwassen honden.

Olby zegt: “Net als bij mensen is onze loopsnelheid gedurende het grootste deel van ons leven vrij stabiel en neemt dan af wanneer we het laatste kwart van onze levensduur bereiken.”

๐—š๐—ฒ๐˜„๐—ฟ๐—ถ๐—ฐ๐—ต๐˜๐˜€๐—ฝ๐—ถ๐—ท๐—ป als reden voor langzaam lopen

Het onderzoek toonde aan dat oudere honden met langzamere loopsnelheden ernstigere cognitieve achteruitgang vertoonden volgens de vragenlijsten die door hun eigenaren werden ingevuld en ook slechter presteerden op de cognitieve tests.

Interessant genoeg observeerden de onderzoekers dat gewrichtspijn niet correleerde met loopsnelheid, hoewel ze opmerken dat het programma geen honden met ernstige osteoartritis omvatte. Ze zijn van plan dit aspect in toekomstig onderzoek aan te pakken.

Olby benadrukt de onderlinge verbondenheid van mobiliteit en cognitie en zegt: “Als je kijkt naar functioneel ouder worden, zijn mobiliteit en cognitie de twee belangrijkste voorspellers van morbiditeit. Mobiliteit is sterk afhankelijk van zintuiglijke input, centrale verwerking en motorische output – het zenuwstelsel. Daarom zijn mobiliteit en cognitie sterk met elkaar verbonden. Wanneer mobiliteit wordt aangetast, neemt ook de hoeveelheid input die het zenuwstelsel ontvangt af. Het is niet verrassend dat loopsnelheid en dementie met elkaar in verband staan.”

Olby vindt het onderzoek bijzonder spannend omdat het niet alleen de correlatie tussen loopsnelheid en dementie bij honden aantoont, zoals ook bij mensen, maar ook omdat de gebruikte testmethode eenvoudig te reproduceren is. Ze legt uit dat de methode gebaseerd is op voedselstimulatie en een korte afstand beslaat, waardoor het een eenvoudige screeningsmethode is die elke dierenarts kan uitvoeren bij oudere patiรซnten.

๐—˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ๐—ป visie

Zowel wij als onze honden gaan niet alleen langzamer lopen omdat we fysiek achteruit gaan, maar ook omdat we cognitief achteruit gaan. Het onderzoek toont een relatie aan maar niet de aard van deze relatie.

Ik denk dat verreweg de meeste mensen het verband een specifieke kant op zien gaan: We worden dement, en dus gaan we langzamer lopen. Maar ik denk dat het evengoed andersom geldt: We gaan langzamer bewegen en dus worden we dement. Misschien wel mโ€™n favoriete citaat van een geweldig filosoof is deze:

“We don’t stop playing because we grow old, we grow. old because we stop playing.” -George Bernard Shaw

Belangrijke noot:

In de grafieken is een duidelijk verschil in loopsnelheid te zien bij cognitief gebrekkige honden aan de lijn en van de lijn. Als de oudjes zelf mogen kiezen lopen ze een stuk langzamer. Hoe belangrijk doorstappen ook is, hou rekening met de leeftijd van je hond! Lekker blijven lopen is belangrijk. Maar te vaak zie ik dat oudere honden hun ongeduldige baasjes nauwelijks bij kunnen benen. Er is een essentieel verschil tussen stimuleren en commanderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen