Winkelwagen
tweede hond syndroom

π—›π—²π˜ π˜π˜„π—²π—²π—±π—²-𝗡𝗼𝗻𝗱-π˜€π˜†π—»π—±π—Ώπ—Όπ—Όπ—Ί.

Een tweede hond wordt vaak gezien als “tweede keus”. Dit patroon ontstaat doordat de nieuwe hond wordt vergeleken met de eerste, wat leidt tot onvervulde verwachtingen. Maar dit ligt niet aan de hond, maar aan een psychologisch probleem bij de eigenaar.

Onderzoek van Janice Lloyd toont aan dat tweede hulphonden vaker worden teruggebracht vanwege gedragsproblemen. Het werk van Mikayla Disanayake onthulde een vergelijkbaar “Tweede Hond Syndroom” bij gezelschapshonden, waarbij nieuwe honden worden ondergewaardeerd in vergelijking met de vorige.

Het probleem ligt bij eigenaren die verwachten dat de nieuwe hond zich gedraagt zoals de eerste, wat leidt tot lakse training en onrealistische verwachtingen. Dit gebeurt zowel bij het introduceren van een tweede hond als bij het β€˜vervangen’ van een oudere hond.

De band met de eerste hond is intens, waardoor eigenaren nauwgezet zijn met training. Bij het introduceren van een nieuwe hond wordt vaak voorbijgegaan aan de inspanningen die nodig waren om de eerste te trainen, met problemen tot gevolg.

Als er al een andere hond is, leert de nieuwe van deze, en ontstaat er een band tussen de nieuwe hond en de oude, in plaats van met de eigenaar.

Vergelijkingen met de herinnering aan de eerste hond leiden ook tot onrealistische verwachtingen. De realiteit is dat de opvolgende hond niet minder intelligent of trainbaar is; eigenaren vergeten de inspanningen die ze in de eerste hond hebben gestoken. Net als bij de eerste hond heeft de nieuwe tijd, training en inzet nodig om buitengewoon te worden.

Onze eigen honden

Laat ik maar met de deur in huis vallen. Jura was drie keer zo slim als Mahru, Lazar en Ravi bij elkaar. Nu moet ik zeggen dat wanneer je Mahru, Lazar en Raaf bij elkaar zijn, ze aanmerkelijk dommer zijn dan los van elkaar. Dat was ook zo met Jura erbij trouwens. Ze worden gewoon dommer wanneer ze samen zijn.

Jura’s intelligentie was echt absurd. Doppen van flessen draaien, de moeilijkste speurlessen. Ze was gewoon altijd gemotiveerd. Het meest onder de indruk was ik van haar kwaliteit om samen te werken met ons maar ook met andere honden. Haar intelligentie heb ik ook zo vaak gezien als een vloek. Was ze maar wat minder bezig met alles om haar heen. Dan zou een hoop stress hebben gescheeld.
Mahru daarentegen heeft alles van Jura geleerd en is uiteindelijk de gemakkelijkste hond gebleken. Maar ze is tevens een beetje gemakzuchtig. Ze bevestigt het onderzoek waarbij tweede honden minder door de eigenaar gewaardeerd wordt omdat ze ook een sterke band hebben met de eerste hond.
Lazzie leeft in zijn eigen wereldje en daarin is hij heel erg slim. Hij truukt ons regelmatig door ineens een vreemd rondje te lopen omdat hij van een andere wandeling had onthouden dat er eten lag. Wanneer je hem tijdens wandelingen volgt en zijn gang laat gaan sta je echt versteld van de plannetjes die hij maakt. Hij is echt een soort straatschoffie met passende slimheid. Raaf heeft onlangs heidevlindertjes ontdekt en probeert ze na te doen dus de verwachtingen zijn niet zo hoog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen