Winkelwagen
honden probiotica

๐—›๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฏ๐—ถ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ ๐—ป๐—ผ๐—ฑ๐—ถ๐—ด?

Probiotica winnen niet alleen aan populariteit bij mensen maar ook in de dierenwereld. Het microbioom, dat van invloed kan zijn op het immuunsysteem, de hersenfunctie en de spijsvertering, is de afgelopen jaren een hot item, en niet zonder reden. Gezondheid staat of valt bij een goede darmwerking. Als baas is het essentieel om te zorgen voor een goede balans van bacteriรซn, zowel inwendig als uitwendig in de vacht.

Hoewel probiotica voor huisdieren nog niet zo populair is als de menselijke tegenhangers, zijn er inmiddels speciale probiotica-producten voor honden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat een kwart van de honden probiotica krijgt. De vraag blijft echter: heeft je hond ze eigenlijk nodig?

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฏ๐—ถ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ?

Dus, wat zijn probiotica precies? Probiotica zijn levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, gezondheidsvoordelen bieden aan je hond. Dit kunnen bacteriรซn of gisten zijn. De term ‘probioticum’ komt van de Griekse woorden ‘pro’ en ‘biota’, wat ‘voor het leven’ betekent.

Bij zowel mensen als dieren zijn probiotica van nature aanwezig in het maag-darmkanaal en op de huid. Vaak aangeduid als “vriendelijke bacteriรซn”, helpen ze bij inname een gezond evenwicht van micro-organismen in de darm te behouden. Probiotica helpen ook bij de opname van voedingsstoffen, bevorderen de darmgezondheid en er zijn aanwijzingen dat ze een rol spelen bij de gezondheid van het immuunsysteem en gewichtsbeheersing. Tot slot hebben ze veel invloed op de gemoedstoestand, al is met betrekking tot dit laatste punt nog veel onduidelijk.

๐—ž๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ผ๐—ฒ๐—ด probiotica ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป?

Hoewel mensen en dieren probiotica kunnen verkrijgen uit bepaald voedsel, zoals gefermenteerd voedsel of door supplementen te nemen, bevat commercieel hondenvoer doorgaans geen probiotica of prebiotica, dit zijn fermenteerbare vezels die probiotische bacteriรซn voeden en hen helpen gedijen. Bijgevolg krijgen honden die commercieel hondenvoer consumeren mogelijk niet voldoende van deze nuttige bacteriรซn.

๐—›๐—ฒ๐—น๐—ฝ๐˜ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฏ๐—ถ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ?

Onderzoek wijst uit dat probiotica gunstig kunnen zijn voor honden met specifieke gezondheidsproblemen. Het Cornell College of Veterinary Medicine suggereert dat probiotica honden kunnen helpen met problemen zoals het prikkelbare darm syndroom, spijsverteringsproblemen, slechte vachtkwaliteit, slechte adem, huidaandoeningen, urineweginfecties, obesitas en allergieรซn.

Het is echter nog steeds onzeker of probiotica gezondheidsproblemen bij honden kunnen voorkomen of het behoud van een gezonder darmmicrobioom kunnen ondersteunen.

Dierenartsen raden soms aan om probiotica voor honden te overwegen tijdens stressvolle periodes, zoals aan boord gaan, omdat stress het darmmicrobioom en de algehele darmgezondheid kan verstoren. Bovendien kan het verstrekken van probiotica na het gebruik van antibiotica een positief effect sorteren. Het is belangrijk om de dierenarts te raadplegen voordat je probiotica introduceert.

๐—ช๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฟ๐—ผ๐—ฏ๐—ถ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ฐ๐—ฎ-๐˜€๐˜‚๐—ฝ๐—ฝ๐—น๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ป?

Er zijn zorgen over de effectiviteit van probiotica voor honden, met name wat betreft de overleving van bacteriรซn in voldoende hoeveelheden tijdens opslag om gunstig te zijn.

Als je besluit je hond een probioticum te geven, is het van cruciaal belang om onderzoek te doen en producten te kopen van gerenommeerde bedrijven. Doorgaans wordt een dagelijkse inname van tussen de 1 en 10 miljard kolonievormende eenheden (CFU’s) voor honden geadviseerd.

Een groot probleem is dat een aanzienlijk deel van de bacteriรซn het loodje legt tijdens opslag. Uit een studie waarin 26 probiotische producten werden onderzocht, bleek dat slechts 2 de hoeveelheid probiotische bacteriรซn bevatten die op het etiket staat vermeld. Zeker gezien het feit dat probiotica voor honden minder populair is kun je je afvragen in hoeverre de stammen nog leven wanneer je koopt.

๐—˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ธ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ

Naast supplementen is een andere manier om het darmmicrobioom van je hond te optimaliseren, door gefermenteerd voedsel met actieve probiotische bacteriรซn in hun dieet op te nemen. Opties zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld verse zuurkool) bieden een verscheidenheid aan keuzes. Het is van cruciaal belang om deze voedingsmiddelen geleidelijk te introduceren om diarree en maagklachten te voorkomen.

๐—ฆ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด

Honden die commercieel hondenvoer consumeren kunnen last krijgen van constipatie, diarree en andere darmproblemen door de afwezigheid van probiotica voor de darmgezondheid. De meeste honden hebben baat bij probiotica, maar het is essentieel om een betrouwbaar product te kopen. Daarnaast zal een aanzienlijk deel van de probiotica sterven in de kast. Als je al kiest voor een supplement, sla dan niet te groot in.

Regelmatig gefermenteerd voedsel geven is een goedkopere en betere manier om probiotica toe te voegen.

Noot: Gefermenteerde zuurkool bevat veel zout.

Noot 2: Kook gefermenteerde producten niet, dan sterven alle bacteriรซn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen