Winkelwagen
gevolgen van oververhitting op het brein van je hond

๐——๐—ฒ ๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ต๐—ถ๐˜๐˜๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ผ๐—ฝ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฒ๐—ถ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐—ต๐—ผ๐—ป๐—ฑ.

Overal zie je waarschuwingen als het gaat om honden en de hitte. In sommige gevallen worden de fysieke consequenties van oververhitting uitgelegd, maar zelden de effecten op het brein van je hond. Als je hart het te druk krijgt om het lichaam af te koelen, besluit het een pauze te nemen, waardoor je hersenen en organen in de problemen komen zonder het bloed dat ze nodig hebben. Wanneer de hersenen niet genoeg zuurstof krijgen, kunnen honden net als wij flauwvallen. Het is alsof je brein zegt: “Hรฉ, ik heb hier een adempauze nodig!”

Bij 40 graden Celsius begint de bloed-hersenbarriรจre af te breken. Deze barriรจre is als een uitsmijter die ongewenste dingen uit de hersenen houdt en de goede dingen zoals zuurstof en voedingsstoffen binnenlaat. Maar als het warm wordt, kunnen die slechte eiwitten en ionen naar binnen sluipen en grote schade aanrichten, ontstekingen veroorzaken en de normale werking van de hersenen verstoren..

Hoge temperaturen kunnen je cellen regelrecht doden. Terwijl de hitte oploopt, beginnen eiwitten zich te ontvouwen zoals origami die verkeerd is gegaan, en dat is een doodvonnis voor de cellen.

Sommige cellen zijn kwetsbaarder dan andere, dus verschillende delen van de hersenen vangen de klap op. Het cerebellum besluit er bijvoorbeeld vroegtijdig mee op te houden. Dit gebied heeft meerdere taken, waaronder, het regelen van motorische functies

Als ultramarathonloper weet ik hoe het is om te zwalken als gevolg van oververhitting. Fatsoenlijk nadenken is dan al lang niet meer mogelijk. Dat komt dus door kapotte cellen in het cerebellum. Het cerebellum heeft een grote hoeveelheid Purkinje-cellen en deze zijn nog gevoeliger voor hitte dan andere cellen. We hebben geen idee waarom dat zo is overigens. We weten alleen dat het zo is.

Maar de schade blijft niet alleen bij het cerebellum, wanneer het brein van je hond te lang oververhit is, sterven allerlei andere cellen met blijvende schade tot gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen