Winkelwagen
neus beter dan van de hond

๐„๐ž๐ง ๐ง๐ž๐ฎ๐ฌ ๐›๐ž๐ญ๐ž๐ซ ๐๐š๐ง ๐๐ข๐ž ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ก๐จ๐ง๐?

De hondenneus is geweldig en de afgelopen jaren hebben we daar al erg vaak over geschreven. Hoewel het ietwat zinloos is om de neus van het ene dier te vergelijken met een ander, legt de hond het toch echt af tegen de olifantenneus. Over het algemeen dan, want hoe goed een neus werkt hangt af van de receptoren voor bepaalde geuren. Sommige geuren kunnen honden helemaal niet zo goed ruiken terwijl voor andere geuren een hondenneus wel 10.000 tot een miljoen keer zo gevoelig is.

In veel (en slecht!) onderzoek wordt de slurf van een olifant gezien als een extra arm waarmee ze dingen kunnen grijpen. De slurf van een olifant is vooral hun reukorgaan.

En wat voor รฉรฉn! Dat ding is letterlijk zo groot als een mens en kan alle kanten op bewegen. Een olifant heeft meer dan 2000 reukreceptoren. Dat is vijf keer zoveel als wij en twee keer zoveel als onze honden.

Hoewel de Afrikaanse olifant vooral wordt geroemd om zijn reukvermogen, blijft de Aziatische olifant niet ver achter. In รฉรฉn onderzoek konden ze correct vaststellen welke van de twee afgedekte emmers meer voedsel bevatte door alleen de geur.

Wij hoeven het niet eens te proberen en Alexandra Horowtiz heeft ditzelfde onderzoek nagebootst met honden. De meeste honden lukte het niet, al dacht Horowitz dat het ook met motivatie te maken had.

En tja, de moeite die Lazar doet om een oud brokje dat ooit ergens achter of tussen is gevallen is absurd. Hij verbruikt sowieso veel meer energie met het speuren dan er in het brokje zit. Daarnaast zijn er veel gemakkelijkere manieren om aan eten te komen.

๐—ก๐—ฎ๐˜ƒ๐—ถ๐—ด๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ

Wat het onderzoek naar het reukvermogen van olifanten vooral duidelijk maakt is dat veel dieren deze inzetten om te navigeren. Het is niet slechts het zoeken naar eten,maar ze weten wie, waar en wanneer is geweest. Olifanten weten tijdens periodes van droogte water onder de grond te vinden. Ze vinden op geur nieuwe schuilplaatsen en kunnen de olifanten jagende Masai onderscheiden van andere volkeren.

Zweepspinnen gebruiken de geursensoren in hun lange voorpoten om hun weg terug te vinden naar hun schuilplaatsen in het regenwoud.. IJsberen kunnen over duizenden kilometers ijs navigeren omdat klieren in hun poten bij elke stap een geur achterlaten.

Wij? Wij hebben GPS nodig om de buren te vinden.

Op de foto: Bubbles en Bella, een bevriende olifant en labrador

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente beoordelingen